Vanliga frågor
FAQ - vanliga frågor
Här hittar du svar på några av de problem eller frågor som kan uppkomma när du bor i Brf Dansbandet 2.
Bygg
Ytterväggarna är dubbelgips 15 mm + 13 mm och innerväggar är enkelgips 13 mm. Det betyder att ska du sätta upp något tyngre på väggen är gipsexpander för enkel- repektive dubbelgips att rekommendera.
Du som bostadsrättsinnehavare måste alltid få ett godkännande från styrelsen innan en väsentlig förändring av bostaden genomförs. Detta gäller även uppförande av permanenta arrangemang/byggnationer på mark som till er upplåtits. Detta regleras i 29 § i föreningens stadgar.
Vid intresse av att förändra bostaden eller uppföra permanenta arrangemang/byggnationer på mark kontakta styrelsen. Vid kontakt ska kompletta ritningar och skisser bifogas tillsammans med beskrivning av byggnationen. Krävs bygglov ska även bygglovshandlingar skickas in till styrelsen. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar alltid för att bygglov söks om nödvändigt. Byggnationer inom 4,5 m från tomtgräns utan bygglov kräver grannarnas godkännande.
Kontakt med styrelsen ska tas i god tid innan start av byggnation.
Byggnation utan godkännande av styrelsen kan innebära att bostadsrättsinnehavaren blir ansvarig att återställa till ursprungligt skick. Byggnation utan bygglov kan innebära återställning samt sanktionsavgift från kommunen.
Guider och länkar:
Riktlinjer för placering och utformning av staket, plank och murar i Norrköpings kommun
Bygglovsbefriande åtgärder
Söka bygglov
Ekonomi
Vi använder oss av Sveriges BostadsrättsCentrum som ekonomisk förvaltare. Du kan komma åt alla dina avier samt se om någon faktura förfallit här.
Du kan också komma i kontakt med dem på telefon 0771 722 722 eller via e-post kundtjanst@sbc.se.
Ansökan om autogiro eller om e-faktura gör du direkt via din internetbank. Vid ansökan om e-faktura söker du på SBC som betalningsmottagare. Vid ansökan om autogiro söker du på din bostadsrättsförenings namn. Autogiroansökan går även att göra via denna blankett.
E-faktura och autogiro startar tidigast vid nästkommande kvartalsskifte efter ansökan är gjord.
Om du har Kivra kommer du automatiskt att få din avi dit. Om du vill ansluta till Kivra klicka här.
Vi använder oss av Sveriges BostadsrättsCentrum som ekonomisk förvaltare. Du kan komma åt alla dina avier här.
Du kan också komma i kontakt med dem på telefon 0771 722 722 eller via e-post kundtjanst@sbc.se.
El, Värme & VVS
Här ned finns fyra steg som kan avhjälpa eller förklara ett strömavbrott. Vargod felsök enligt nedanstående ordning.
- Kontrollera först att ingen säkring har gått hos dig, det gör du genom att öppna elskåpet i hallen och titta efter utlösta säkringar. Återställ utlösta säkringar.
- Har inga säkringar gått så kolla på EON:s sida för strömavbrott.
- Löser ej något av ovanstående elavbrottet så kan en säkring gått i elskåpet för huvudmatarkabeln. Kontakta någon i bostadsrättsstyrelsen för att åtgärda problemet om du känner dig det minsta osäker på nedan.
- Hämta nyckel till elskåp; denna ligger i det innersta rummet i förrådet på elskåpet.
- Använd nyckeln för att öppna elskåpet till höger om förrådsdörren och hämta däri en 16A-säkring.
- Leta upp elskåpet för din länga som finns på kortsidorna av varje länga. Meddela den boende att du kommer vistas på deras tomt.
- Öppna elskåpet och leta upp din mätare (märkt med ditt objektsnummer).
- Kontrollera de tre säkringarna som sitter under din mätare för att lokalisera vilken säkring som gått. Du kan också kontrollera vilken säkring som gått på displayen på elmätaren enligt nedan. Fullständig manual till elmätaren kan du hitta här.
- Byt säkringen.
- Kontakta elektriker för felsökning.
Med ställskruven (5) i reglerspindeln kan det maximala vattenflödet genom blandaren
vid behov begränsas.
Till detta behöver du en mindre spårskruvmejsel (ca 2,5 mm) och en större (ca 5-8 mm).
- Demontera spaken genom att avlägsna temperaturindikatorn (1) och sedan spårskruven (2). Dra sedan spaken (3) uppåt så lossnar den.
- Dra ur skyddskåpan (4) uppåt.
- Skruva sedan skruven (5) inåt eller utåt beroende på om du vill öka eller minska flödet. Testa genom att dra reglerhuvudet upp eller ner.
- Montera ihop blandaren igen.
Det är du som boende som ansvarar för att hålla dina avlopp i gott skick för att förhindra stopp.
Här kan du få några tips på hur du på ett billigt sätt avhjälper ett stopp. Lyckas du inte avhjälpa stoppet så får du kontakta någon spoltjänst.
Stopp i toan
- Om inte toalettskålen är fylld med vatten kan du ta en stor hink med vatten och kraftfullt hälla vattnet (gärna från ca 1 meters höjd) i skålen för att på så sätt skapa ett tryck som löser stoppet. Sikta mot toalettens krök. Upprepa metoden några gånger tills stoppet släpper.
- Använd en vaskrensare. Tryck fast vaskrensaren i kröken. Spola och tryck vaskrensaren kraftigt upp och ner några gånger tills stoppet släpper.
- Köp ett rensband som finns på de flesta byggvarubutiker. För ner rensbandet i avloppet, tryck ner den tills det tar stopp. För bandet kraftigt fram och tillbaka tills stoppet lättar. Var försiktig, rensband i metall kan skada porslinet.
Stopp i vasken
Ibland kan det vara så enkelt som att hälla lite diskmedel i avloppet, låta det verka, och spola med hett vatten. Funkar inte det kan du ta till något av dessa knep.
- Med bakpulver och vinäger - blanda 3 matskedar bakpulver med 1 dl vitvinsvinäger och häll i avloppet låt verka några minuter. Koka vatten och häll i avloppet - nu ska proppen vara löst.
- Blanda bikarbonat och en tesked salt i en kopp. Häll blandningen i vasken och tillsätt 1 dl ättika. Det kommer att börja bubbla och fräsa av den kemiska reaktionen, det är inte farligt men akta ansiktet och använda gärna handskar. Låt verka i några minuter och häll sedan kokande vatten rakt ner i vasken. Klart!
- Använd en vaskrensare. Fyll upp lite vatten i hon, tejpa för avrinningshålet om det finns ett sådant. Pumpa vaskrensaren kraftigt upp och ner. Se till att gummidelen sluter tätt mot diskhon. Detta ska råda bot på problemet.
Stopp i duschen
- Öppna locket till golvbrunnen. Ta på dig handskar och rensa bort allt som har samlats där. Häll hett vatten i brunnen och häll sedan på propplösande medel (läs på förpackningen hur du ska göra). Låt verka och spola sedan med vatten tills stoppet försvunnit. Se till att regelbundet rengöra golvbrunnen för att slippa framtida stopp.
Stäng av vattnet så fort som möjligt om du misstänker en vattenläcka. Detta gör du vid vattenmätaren som sitter i plåtskåpet i hallen under elcentralen. Ventilen sitter till vänster om mätaren och kan behöva en del kraft för att stängas.
Kontakta sedan rörmokare samt styrelsen. Vid upptäckt utöver normala arbetstider kontakta OCAB.
När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta.
Luftningen sker genom den ventil som du hittar högst upp på sidan av ditt element. Luftning sker genom att det hål som finns i den plast som omger ventilen riktas mot ett kärl. Käglan öppnas sedan moturs försiktigt varvid luft eller vatten strömmar ut. När enbart vatten strömmar ut stängs käglan. Proceduren upprepas till dess att luft inte finns i värmesystemet.
Kontrollera efter luftningen att trycket i värmesystemet är minst 1 bar, detta gör du genom att avläsa värdet på tryckmätaren i värmeskåpet i badrummet på nedervåningen.
Tänk på att du luftar på egen risk, kontakta fackman om du känner dig osäker.
Försäkring
Radhusen
Om batteriet tar helt slut går det att ansluta ett 9V batteri till de två polerna på undersidan av låset. Se bild nedan. Du kan sedan öppna låset som vanligt.
Ett "9V-nödbatteri" finns i förrådet på elskåpet i det inre rummet. Glöm inte att lägga tillbaka det efter användning.
Nej, inget är fel utan det är bara ett tecken på att fönstren fungerar som de ska och håller inne värmen.
Kondensen bildas när yttemperaturen på det yttre glaset är lägre än uteluftens. Skulle temperaturen på glasets yta sjunka under fryspunkten kan iskristaller bildas på rutan. Kondensen försvinner frampå morgontimmarna när temperaturen stiger och solen åter börjar värma.
Om låset inte låser eller larmar för olåst kan det bero på nedanstående:
- Batteriet är slut och behöver bytas.
- Avståndet till låsblecket har blivit för stort.
Temperaturskillnader och skillnader i fukt kan få trä att både minska och öka i storlek vilket kan få till följd att dörren växer eller blir mindre. Detta får till följd att avståndet mellan låskolven och låsblecket kan bli för stort eller för litet.
För att justera dörren använd T-nyckeln som du hittar i förrådet. På karmen finns hål med ett plastlock på, ta bort dessa och använd T-nyckeln för att justera karmskruvarna utåt eller inåt så att dörren kommer längre ifrån blecket eller närmare.
Kontakta styrelsen om du behöver hjälp.
Leverantören NorDan rekommenderar att om dörren är blek, matt, flammig eller färgar av sig, då ska man behandla dörren med en silikonfri cleaner, använd en flytande cleaner för metalliclack (bilvårdsprodukt). Efterbehandla med flyttande bilvax (utan slipmedel och silikon).
NorDan tipsar om dessa:
- Biltemas artnr: 36-83:
- Biltemas artnr: 36-84:
- Biltemas artnr: 36-85:
I övrigt ska målade ytor rengöras med ljummet vatten och såpa minst 2 gånger per år beroende av hur utsatt ytan är för sol, regn och vind, samt att man behandlar en målad produkt minst två gånger per år med flytande bilvax.
Fullständiga instruktioner hittar du i ägarhandboken för din ytterdörr som du hittar här.
Övrigt
Du har inte rätt att hyra ut ditt radhus i andra hand utan bostadsrättsföreningens godkännande. Funderar du på att hyra ut så ska du skicka in den här ansökan till styrelsen. Frågan kommer därefter behandlas på nästkommande styrelsemöte.
Avslås ansökan kan du gå vidare och ansöka om tillstånd från hyresnämnden.
Tänk på att även när lägenheten är uthyrd i andra hand är bostadsrättshavaren alltid ansvarig gentemot föreningen för alla sina förpliktelser, exempelvis att månadsavgiften betalas i rätt tid, att grannarna inte utsätts för störningar och att vårdnadsplikten gentemot bostadsrättsföreningen upprätthålls. Föreningen har inga juridiska krav i relation till andrahandshyresgästen.
Observera också att en avgift vid andrahandsupplåtelse kommer att utgå till bostadsrättsföreningen på maximalt 10% av ett prisbasbelopp per år.